waarom historische fruitbomen? - de SmaeckAcker

Ga naar de inhoud

waarom historische fruitbomen?

fruitbomen
Historische fruitbomen,
 
wat voor fruitbomen zijn dat precies?

 
 
Dat zijn de oude rassen die nu in de vergetelheid zijn geraakt. Niet omdat ze niet lekker of mooi zouden zijn, of slecht zouden groeien.  Vaak integendeel.  
 
 
Het zijn bijna allemaal soorten die van voor de oorlog zijn veredeld (zeg maar ‘uitgevonden’ door een kweker). Met een grote lokale diversiteit.  De oudste soorten stammen zelfs uit 1500.
 
Meestal kwamen ze voor als hoogstamfruitboom voor.  Dat was normaal voor fruitgroei op het platteland en landgoed.  
 
Alleen het nadeel van die hoogstambomen (vond  men toen) is dat het wat lastiger is te plukken en te snoeien.  en het duurt langer voordat zo'n boom vol in de productie is. (maar geeft daarna wel veel langer zijn vruchten)
 
 
Na de oorlog wilde men ‘nooit meer honger’. Dus alles was gericht op een zo hoog mogelijk productiviteit en sneller.  No matther what...
 
Dat kon men makkelijker met de moderne laagstamsoorten. Alles strak op een rijtje van één en dezelfde soort. Zoals Elstar en Jonagold bijv.  die je alleen kan bewaren in de koelcel.

 
 
Maar voor die hoogproductieve  moderne fruitsoorten waren wel veel chemische middelen als kunstmest en bestrijdingsmiddelen nodig. Wat je aan productie toeneemt, neemt in sterkte en lokale eigenheid af.  
 
Alle appels en peren begonnen op elkaar te lijken en zijn veel zwakker.
 
Voor die landbouwindustrialisatie was daar nog geen sprake van. Het waren vaak sterke soorten met hun eigen lokale unieke eigenschappen.
 
Lemoen appel of kruidenierspeer, Veendammer Glorie, Roem van Vlaanderen. Alleen de namen al zijn te leuk om te vergeten
 
. Of zelfs handperen die pas rijp zijn in januari. Daar was geen dure energievretende koelcel voor nodig.
 
 
Er zitten soorten bij van zelfs uit 1700, zoals de provisiepeer die het nog prima doet in onze tuin.
 
Dus juist deze oude soorten zijn veel unieker met hun eigen herkomstverhaal, sterker bestand tegen ziekten en plagen en leveren meer landschappelijke schoonheid op. Alleen leveren ze niet zo veel productie als in de industrie. Maar dat moeten we als liefhebber ook niet perse willen.
 
Als je voor een oude fruitboomsoort kiest, kies je voor unieke kwaliteit en schoonheid zonder grote ziekte en bewaarproblemen.

Open voor fruitboomverkoop:
zaterdag van 10 tot 16 uur

let op! zat 18 febr gelsoten i.v.m beurs
&
op afspraak
tel: 06-10207863

Kwekerij de SmaeckAcker
Frodo Dekker
Broekdijk 18
5681 PG Best
Tel : 06-10207863
mail: smaeckacker@outlook.com
 
 

Terug naar de inhoud